2008 – Bega és Temes ami összeköt

Határon átnyúló program a Temes és Bega folyók mentén élő fiatalok számára

“Bega és Temes ami összeköt” projektet az Európai Únió támogatta

Az egy éves projekt 2007.08.08 – 2008. 08. 07 között zajlott

A hátáron túli partner a Fehér-tó Ökológiai Egyesület volt Lukácsfalváról, Szerbiából.

A projektben 21 bánsági település vett részt (10 Temes megyei falu és 11 vajdasági település):

– Belo Blato (Nagyerzsébetlak), Farkaždin (Farkasd), Jaša Tomić (Módos), Mužlja (Muzslya), Lukino Selo (Lukácsfalva), Tomaševac (Tamáslaka), Sućeska (Szárcsa), Srpski Itebej (Felső Ittebe), Perlez (Perlasz), Orlovat (Orlósz), Neuzina (Nagynezsény) – Szerbiából.

– Coşteiu (Nagykastély), Cruceni (Torontálkeresztes), Uivar (Újvár), Utvin (Ötvény), Otelec (Ótelek), Ghiroda (Giroda), Dumbrava (Igazfalva), Lugoj (Lugos), Sânmihaiu Român (Béga Szentmihály)- Romániából.

Mindegyik településről 4-9 diák és egy koordinátor – általában pedagógus vett részt. A diákok egy pályamunkát készítettek (esszé, vers, rajz), amely a település és a helyi folyó kapcsolatát tükrözte. A pályamunkák anyagából kiállítás készült, amelyen részt vettek a települések képviselői. A találkozó lehetőséget biztosított a megbeszélésre, a határon átnyúló közreműködések létrehozására.

A diákok pályamunkáit egy albumba szerkesztettük. Az esszék a fiatal szerzők anyanyelvén jelentek meg, valamit elkészült egy kivonat a másik ország nyelvén és angolul is. Az album tartalmazza a résztvevők elérhetőségét, illetve az intézmények – iskolák és helyi önkormányzatok – címeit is. Az album anyagát elekronikus formátumban (DVD-n) is rögzítettük.

A program egy közös, régiót bejáró kirándulással végződött. A projekt a Phare-CBC román-szerb program keretében kapott támogatást. A program célja az identitás, a helyi és kulturális hovatartozás erősítése volt, sikeresen kiemelte a régióban élők közös kulturális értékeit.