Új év köszöntő találkozó

Új év köszöntő találkozót szerveztünk január 7.-én munkatársakkal és barátokkal a közösségi ügyek megvitatása céljául. A találkozón a napirendre került témák egy kötetlen, barátias beszélgetés során bontakoztak ki. Így esett szó a Szórvány Alapítvány projektjeiről, rövid és hosszú távú terveiről, ugyanakkor a magyar közösséget érintő kérdésekről is.

Az Alapítvány elnöke, dr. Bodó Barna bevezető beszédében köszöntötte a munkatársakat, a barátokat az új évben, majd rá tért az új évben ránk váró projektekre, pályázati lehetőségekre, esetleges buktatókra. Jelenleg négy Európai Uniós projekt fut, melyből egyik jövő hónap február végén zárul, de olyan projekt is van, amelyik 2021-re is átnyúlik.

A folyamatban lévő projektek megbeszélése után ötletelés következett, javaslatok, vélemények hangzottak el, hogy milyen terveket-, projekteket kellene még megvalósítani és milyen esetleges pályázati lehetőségek vagy buktatók vannak.

Felmerült a könyvtár egyesület létrehozása, amely az értékes magánkönyvtárak megmentéséül szolgálhat, valamint egy másik a temetőket felkaroló egyesület megalapítása is szóba került, mely feladata a híres magyar személyiségek síremlékeinek felkutatása és gondozása lenne.

A 2021-es Európa Kultúrális Fővárosa projekt is megbeszélésre került, mivel a célkitűzés egy közös civil „nagypályázat” megvalósítása, melyet a Szórvány Alapítvány a bánsági magyar civil szervezetek nevében szeretne benyújtani a Magyar Kormányhoz.

Az érdekes javaslatok között szerepelt egy Temesvár–Szeged kerékpáros túra elindítása is 2021-ben. Továbbá megbeszélésre került még a Heti Új Szó regionális közéleti hetilap szerkesztése és forgalmazása, valamint a Temesváros honlap szerkesztése is.

 

 

 

 

 

 

 

A Szórvány Alapítvány működését a 2019-es évben részben a Bethlen Gábor Alap támogatta.