Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2021 – Magyar jelenlét az európai kulturális fővárosban

A Szórvány Alapítvány egy konferenciát szervezett szeptember 20-21.-én Buziásfürdőn a magyar civil szervezetek és intézmények, egyházak képviselői részére azzal a céllal, hogy megbeszélésre kerüljön, hogy  hogyan jelenítse meg múltját, jelenét, értékeit a temesvári magyarság 2021-ben, amikor a város Európa kulturális fővárosa lesz.

 

 

 

 

 

 

Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2021-es projektbe való bekapcsolódás lehetőségei között szerepel egy önálló, közös magyar nagyprojekt kidolgozása is. Nagyon jó lehetőségnek tűnik ugyanis az ötlet, miszerint a magyar civil szervezetek és intézmények, sok kicsi önálló pályázat helyett egy közös nagy projektben gondolkozzanak, amely természetesen magába foglalja a már működő, rendszeresen megszervezett rendezvényeket és új ötleteket az Európai Kulturális Főváros rendezvénysorozattal kapcsolatosan.

 

Szó esett még arról is, hogy a temesvári magyar szervezetek, intézmények milyen közösségi terekkel és vendégek befogadására alkalmas szálláshelyekkel rendelkeznek, amelyekre majd számítani lehet a 2021-ben megszervezésre kerülő rendezvények alatt is. Továbbá elhangzott egy ötlet egy közös beadvány kidolgozásáról a temesvári Városháza felé, amelyben magyar feliratok kihelyezését kérné a magyar közösség a város területén. De mindemellett szó esett egy nagyszabású tudományos konferencia megszervezésének tervezetéről is, rangos belföldi és külföldi meghívottakkal.

 

A program megvalósulását a Bethlen Gábor Alap támogatta.