Télbúcsúztató a Zimándújfalui Móra Ferenc Általános Iskolában

A cikk megjelenése: 2015 februar 18, www.nyugatijelen.com

A hideg téli hónapok egyik legkedveltebb időszaka a farsang, amely a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó néhány hét elnevezése. Ez az álarcos bálok, táncos mulatságok ideje, amikor régi szokás szerint az emberek jelmezbe öltözve, elűzik a hideget és a telet. A Zimándújfalui Móra Ferenc Általános Iskolában február 13-án került sor a farsangi mulatságra, melyre iskolánk tanulói lelkesen készültek. Ilyenkor mindenki megélheti vágyait, megmutathatja kreativitását hercegnőnek vagy éppen lovagnak öltözve.
A Zimándújfalui Móra Ferenc Általános Iskola részt vesz a „Civil gondnok szolgálat az interetnikus közösségek fejlődéséért” című projektben, amely a temesvári Szórvány Alapítvány és az Integratio Alapítvány közös projektje. Ennek célkitűzése felhívni a helyi hatóságok figyelmét az interetnikus kommunikáció kérdéseire. Ennek keretén belül került sor a farsangi bulira.
A zsűri tagjai iskolánk kedves vendégei: Matekovits Mihály és Matekovits Mária voltak, Medve Irma tanárnő társaságában. A zsűrizőknek 52 jelmezből, egyéni és csoportos produkciókból kellett kiválasztaniuk a legötletesebbeket, legeredetibbeket. Bemutatkoztak a mesevilág szereplői: Piroska, Hófehérke, lovagok, boszorkányok, tündérek, királylányok. Eljöttek az állatok képviselői: a macska és a tigris, kedvenc filmjeink hősei: Batman, Zorro, valamint a mindennapok emberei: az autószerelő, a motorszerelő, a közmunkás, a falusi öregek, és még sokan mások is jelen voltak ezen a nagyszerű bulin. Az első helyet Bold Karina nyerte, tigris jelmezével. A második lett a pszicho-baba és az indián Ménesi Vivien és Burcsák Fábió személyében, a harmadik helyet szintén két jelmez kapta: a tűztündér, (Balogh Adrien) és a cigánygyerek (Bogdan Izabella Patricia). A legjobb csoportos produkció a falusi öregeké volt. A legjobb álarcok díjazottjai elsőkként kóstolhatták meg a farsangi fánkot, mely a farsangi mulatságok elmaradhatatlan édessége. A 150 darab fánk, amit Szilvágyi Mária készített pillanatok alatt elfogyott. Nagy sikere volt a jelmezfelvonulást követő csoportos játékoknak, a kukoricalisztből kihalászott cukorkáknak, a pingpong labda sétáltatásnak és a limbó-hintónak, ami tovább fokozta a jelenlevők önfeledt hangulatát. Reméljük, hogy sikeresen elbúcsúztattuk a telet, melynek helyét átveheti a tavasz: a meleg, a simogató napsütés.