Szórványgondnoki Szolgálat Pusztakeresztúron

               A Szórvány Alapítvány negyedik alkalommal indította el Szórványgondnoki Szolgálatát, először az Arad megyei Szentpálon, illetve utóbbi két évben a Temes megyei Szapáryfalván valósult meg a Szórványgondnok Program a Bethlen Gábor Alap finanszírozásával. A szórványgondnoki tevékenység sikerére és a kedvező visszajelzésekre való tekintettel idén szeptemberben is kezdetét vette a szolgálat, immáron Pusztakeresztúron.

          A temesvári Opera téren felállított nagyszínpadon szeptember 30-án este a Budapesti Operettszínház előadásában volt megtekinthető a „Csárdás királynő 100” turné egy órás válogatása. A világhírű operett legkedveltebb dalai első alkalommal csendültek fel Romániában a jubileumi kamaraprodukció keretében, amely élménynek a pusztakeresztúri közösség is részese lehetett, hiszen a Szórványgondnok Program keretében egy 50 fős busz biztosította számukra a kényelmes és akadálymentes beutazást a Temesvári Magyar Napok nyitóestjére.

            A Szórványgondnoki Szolgálat következő állomása az Arad megyei Kaszoján megrendezett Civil Piknik volt október 8. és 9. között, ahol 34 délvidéki, erdélyi és dél-alföldi civil szervezet képviseltette magát. A kezdeményezés egyik fő célja az volt, hogy a három országban működő magyar szervezetek között feltérképezésre kerüljenek a határokon átívelő együttműködési lehetőségek, ezért Pusztakeresztúrról a helyi Nőklub és a Gazdakör is meghívást kapott. A hétvégi program eredményeként új szakmai kapcsolat alakult ki a zentai és pusztakeresztúri magyar közösség civil szereplői között.

           Sz Gondnok 2

                                                                     Sz Gondnok 1

              Idén elkészítésre kerül még a „2017-es Pusztakeresztúri Falunaptár” is, amely illusztrációját a helybéliek válogatják ki, azaz összeállítják a települést illetve a település hagyományos eseményeit bemutató fényképsorozatot.

            A továbbiakban november 19-én a Csiky Gergely Állami Magyar Színház „Húzd rá!” című előadásával fog kiköltözni a Puzstakeresztúron működő kultúrotthonba, illetve decemberben megszervezésre kerül egy ünnepváró gyermekfoglalkozás a településen élő gyermekek és családjaik részére.

 capture-20161027-132151