Székely Dózsa György bemutató

Székely Dózsa György
Július 16-án 19:00 órákor, a Temesvári Operában kerül sor a  Honvéd Táncegyüttes „Székely Dózsa György” c. bemutatójára. Az esemény szervezői,  a Szórvány Alapítvány, az Új Ezredév Református Központ és a Csiky Gergely Állami Színház,  a Bethlen Gábor Alap támogatásával az 500 évés Dózsa évforduló alkalmából egy méltó és emlékezetes ünneplésben szeretnék részesíteni a temesvári magyarságot. „Székely Dózsa György” címmel Zsuráfszky Zoltán rendező-koreográfus látványos és magával ragadó táncjátékot álmodott színpadra.

A magyar történelem 500 évvel ezelőtti sorsfordító eseményéről és annak kiemelkedő személyisége, Dózsa Györgyről tetteiről szóló táncjátékról Zsuráfszky Zoltán rendező-koreográfus úgy fogalmazott: „a szerelmes, mélyen hívő és vívódó Dózsát szeretnénk megmutatni”.
Az ötszáz évvel ezelőtti történet, a magyar történelem sorsfordító eseményéről szól: a Dózsa Györgyvezetette parasztfelkelésről, amelynek gyászos következményei a mai napig hatással vannak a magyarság sorsára.

„Régen volt ez már, túl a szavaimon…
Mikor a bátorság még járt az utakon… ”

halljuk Szarka Tamás (Ghymes együttes) dalát. Látjuk táncolni és énekelni a szerelmes, tragikus hőst, Dózsát, akit Novák Péter játszik (személyében egyszerre üdvözölhetjük napjaink énekes színészét és egyben a magyar néptáncot kiválóan ismerő táncost). A Honvéd Táncszínház művészei Makó Péter (Csík zenekar) népzenei válogatására kísérik végig a legendás parasztvezér útját, egészen bukásáig, majd a megtorlásig, amelynek szörnyűsége elborzasztotta még az akkori sok vért és háborút látott Európát is.
A súlyos történelmi gondolatok ellenére fergeteges, látványos és egyben szórakoztató tánc- és zenei produkciót álmodott színpadra a rendező- koreográfus, Zsuráfszky Zoltán, aki szerint Sinka István és Juhász Gyula költészete, Illyés Gyula és Nemeskürthy Istvánírásai – amelyek hatást gyakoroltak a megszületett darab dramaturgiájára – szellemiségükkel hozzájárultak, ahhoz, hogy egy új, magyar, nemzeti táncjáték születhessen.

Székely Dózsa György előadás

Előadja a Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd Táncszínház)
Címszerepben: Novák Péter
Pálffy Piroska: Eredics-Fekete Zsuzsanna / Hajdú Sarolta Rege
Bakócz Tamás: Oberfrank Pál / Kertész Péter
Csáky főúr: Valach Gábor
A táncjátékot írta: Vincze Zsuzsa
Tánczenei szerkesztő: Makó Péter (Csík zenekar)
Díszlet: Tóth Kázmér
Jelmez: Vincze Zsuzsa
Zeneszerző, dalszövegíró: Szarka Tamás (Ghymes együttes)
Rendező – koreográfus: Zsuráfszky Zoltán – Kossuth-díjas, kiváló művész
A Honvéd Együttes produkciója.
Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Emberi Erőforrások Minisztériuma