Szakmai találkozó Buziásfürdőn

A Szórvány Alapítvány szervezésében, a Megyei Tanács támogatásával hagyományos szakmai találkozót tartottunk Buziásfürdőn szeptember 7. és 8. között.

Buziás 1905-ig város a Bánságban, Temes megyében, Temesvártól 33 km-re, délkeletre fekszik. 1868-1869-ben Buziásfürdőt Deák Ferenc „a Haza bölcse’’ látogatta, pihenője az 1869-ben Budapesten Szenger Béla kőfaragó által készített kőpad volt. Buziásfürdőn 1874-től fürdőtelepet működtettek a strandolni vágyók számára. A fürdőhely érdekében több beruházást biztosító Trefort Ágostonnak (akkoriban vallás- és közoktatási miniszternek) a község polgárai közadakozásból, két éven át gyűjtött alapból állítottak mellszobrot. Az eredeti Trefort-szobor ma már nem létezik, 1919 nyarán ledöntötték. A XIX. század hetvenes éveinek végén a gyomorbaját itt kezelő Deák Ferencnek állítottak szépen faragott kőpadot a buziásiak. A parkban vele szemben helyezték el a Trefort-szobrot 2001-ben.

A hagyományos szakmai találkozó keretében a meghívott civil szervezetek képviselői, munkatársai és a közösségépítésben részt vállaló pedagógusok 2015.szeptember 7-én délután megkoszorúzták a Trefort-szobrot.

A szakmai műhely fontos pontjait képezte az elmúlt év közösségépítő programjainak kiértékelése, új programok bemutatása, a civilgondnok szolgálat és a szórványgondnok intézmény falugondnoki szolgálatának működtetése, valamint a térségi iskolahálózat programjainak összegzése.

Az új programok bemutatása keretében megbeszélésre került a Petőfi Program, a www.temes.ro honlap szerkesztése, valamint a Kultúr-Péntek 2.0.