Szakmai találkozó Buziásfürdőn

A Szórvány Alapítvány szervezésében, a Megyei Tanács támogatásával hagyományos szakmai találkozót tartottak Buziásfürdőn augusztus 29. és 30. között.

DSC_8974 (Custom)

A hagyományos szakmai találkozó keretében a meghívott temes megyei civil szervezetek képviselői, munkatársai és a közösségépítésben részt vállaló pedagógusok idén is összegyűltek, hogy összegezzék az elmúlt tanév tapasztalatait és intenzív műhelymunka keretében keressenek új utakat a szórványban élő magyar gyermekek és szüleik megszólítására.

Első nap a jeles napok megünneplése és a hagyományos kirándulások mellett, a frontális oktatás határain túllépő, tantárgyakon átívelő programok, az „Iskola másként” vagy az immáron harmadik évben megrendezésre kerülő „Kultúr-péntek” programról tárgyaltak a résztvevők.

DSC_8983 (Custom)

Második nap reggelén megkoszorúzták Trefort Ágoston vallás és közoktatásügyi miniszter (1872-1888) szobrát. Trefort Ágostonnak a község polgárai közadakozásból, két éven át gyűjtött alapból állítottak mellszobrot. Az eredeti Trefort-szobor ma már nem létezik, 1919 nyarán ledöntötték. A XIX. század hetvenes éveinek végén a gyomorbaját itt kezelő Deák Ferencnek állítottak szépen faragott kőpadot a buziásiak. A parkban vele szemben helyezték el a Trefort-szobrot 2001-ben.

DSC_8919 (Custom)

A szakmai találkozó a Temes Megyei Tanács a Szórvány Alapítvány részére biztosított támogatásából került finanszírozásra.