„Ne legyen akárhogy!” – Emlékezés az 1956-os magyar forradalomra

Október 22-én, a magyar nemzeti ünnep előestéjén került sor a temesvári magyar színházban a „Ne legyen akárhogy!” című, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából megrendezett ünnepi megemlékezésre. A moderátor és a házigazda szerepét Tamás Péter, Magyarország temesvári tiszteletbeli konzulja vállalta fel. A rendezvény díszvendégei voltak Szabolcs Attila, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnöke és Pomogáts Béla irodalomtörténész, ’56-os diák.

A teltházas rendezvény résztvevőit Tamás Péter tb. konzul köszöntötte. „Mit üzen számomra 1956? – tette fel a kérdést a tiszteletbeli konzul. – Mi itt Temesváron 1989 decemberében megéltük, megtapasztaltuk, mit jelent a szabadságért harcolni és együtt örülni annak kivívásának.”

Szabolcs Attila országgyűlési képviselő, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnöke ünnepi köszöntője során arra hívta fel a figyelmet: 1956. október 23. után a pesti srácokkal Temesváron vállalt szolidaritást a legnagyobb számban a diákság egész Közép-Európában. „1956 október 30-án egy napra elsöpörte a román diktatúrát a diákhad. A fiatalok nem kértek többé az elnyomásból, szabadságban szerettek volna élni. A bukaresti elnyomók 2500 fiatalt tartóztattak itt le. Sokan menekülni kényszerültek, soknak kettétörték az életét. A temesváriaknak 33 évre elvették az életkedvét – mondta Szabolcs Attila. – De 33 esztendő múlva, 1989-ben elemi erővel tört fel egy magyar fiatalember szavaiból az igazság, a szabadság iránti vágy. Románok, magyarok, szerbek, cigányok érezték, hogy a szabadságot nem adják ingyen, csak akkor, ha a fiatal református lelkész mellé állnak!” /…/” Akkor lehetünk méltó követői Budapest és Temesvár hőseinek, ha nem engedünk a 48-ból, az 56-ból és a 89-ből. Akkor lehetünk méltó hazafiak, ha tudjuk, hogy az őshonos közösségek kérése nem tévesztendő össze a modernkori népvándorlók követeléseivel” – fogalmazott az országgyűlési képviselő, kiemelve, hogy az idei évtől november 15-e a Magyar Szórvány Napja. „A megbecsülés, a szolidaritás jele ez a nap, amelyből akkor lesz szabadság, ha azok is komolyan veszik, akiknek számadása van az elmúlt 25 esztendővel. Nemzeti összetartozás nélkül autonómia és szabadság nincs” – mondta befejezésül Szabolcs Attila.

Pomogáts Béla irodalomtörténész, ’56-os diák megemlékező beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a történelem során társadalmi és nemzeti szabadságharcát szinte mindig együtt kellett megvívnia a magyarságnak. Ezek a szabadságharcok történelmi tragédiákba torkollottak 1711-ban, 1849-ben, 1918-ban, 1948-ban és 1956-ban is. A forradalmak és szabadságharcok története és ezek eszméi mindazonáltal a nemzeti identitást és a szolidaritást erősítették, az erkölcsi felemelkedést szolgálták. A magyarság nemzeti létének fennmaradását vereségük ellenére is ezek a forradalmak és szabadságharcok alapozták meg. Nélkülük talán nem lenne igazi nemzeti közösségünk.” – hangsúlyozta Pomogáts Béla.

A folytatásban Mátrai László színművész az idén elhunyt Koczka György újságíróról, 56-os diákról és politikai fogolyról emlékezett meg, felidézve „Gyuri” derűs egyéniségét és hihetetlen 56-os börtönélményeit. A Páskándi Gézával együtt raboskodó Koczka György Moliere: Tudós nők című darabjának szövegével szórakoztatta fogolytársait, és hogy a román társaik se unatkozzanak, a darab néhány részletét kapásból román nyelvre is lefordította!

A megemlékezés a Bartók Béla Elméleti Líceum „Bájolók” együttesének alkalomhoz illő műsorával és Szabó Nóra, a szegedi Vántus István Zeneművészeti Szakközépiskola diákjának klasszikus zenei műsorával folytatódott, zongorán kísért Tóth Flóra tanárnő, a Carmina Dacica kórus karnagya. A műsor befejező részében Éder Enikő és Molnos András színművészek ragyogó zenés-verses-szöveges 56-os összeállítását jutalmazta nagy tapssal temesvári közönség.

A Ne legyen akárhogy! 56-os emlékműsor szervezői: Tamás Péter, Magyarország Temesvári tiszteletbeli konzulja, a Szórvány Alapítvány,
az Integratio Alapítvány, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, az Új Ezredév Református Központ, a Bartók Béla Elméleti Líceum diákjainak és a Csiky Gergely Állami Magyar Színház művészeinek közreműködésével.

 

Forrás: http://www.nyugatijelen.com/jelenido/emlekezes_az_1956_os_magyar_forradalomra.php