Mureș/Maros projekt

 

 

Partnerség egy jobb jövőért

 

Közös partnerségben, a temesvári Szórvány Alapítvány és a szegedi Dél-Alföldi Regionális Társadalomtudományi Kutatási Egyesület közös gondozásában valósul meg a Mureș-Maros ami összeköt című projekt (ROHU 202)

 

A projekt az Interreg V-A Románia-Magyarország Program keretében valósul meg az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint a programban résztvevő két tagállam társfinanszírozásával.

 

A projekt futamideje 12 hónap, 2019 augusztusa és 2020 júliusa között.

A projekt megítélt teljes pénzügyi támogatása 51.420,75 euro, melyhez mindkét partner önrésszel is hozzájárul, így a projekt teljes költségvetése 60.495 euro.

 

A pénzügyi támogatás partneri lebontásban a következő:

Szórvány Alapítvány – 32.580 euro

Dél-Alföldi Regionális Társadalomtudományi Kutatási Egyesület 27.915 euro

 

Projektünk egy közösségi program, a határ két oldalán élő közösségeknek szól; és elsősorban a Maros partján fekvő települések lakosai számára kínál együttműködési lehetőségeket.

8 település bevonásával valósítjuk meg a projektet:

  • Romániából Csanád, Egres, Szemlak és Pécska,
  • Magyarországról Magyarcsanád, Deszk, Ferencszállás és Maroslele.

 

 

A projekt három fő pillérre támaszkodik:

  1. A bevont települések szintjén 6 hónapon keresztül klubokat működtetünk. Minden településen 12 gyermek és egy felnőtt klubvezető bevonásával.

A 7-12 éves gyermekek kézműves és művészi alkotásokon keresztül mutatják be a helyi közösségi élet és a folyó kapcsolatát. Továbbá apró kutatásokkal feltárják a folyóhoz kapcsolódó múltbeli hagyományokat, illetve kidolgoznak a folyóval kapcsolatos jövőterveket.

 

  1. Maros parti piknikeket szervezünk. Két alkalommal szervezünk pikniket magyarországi Maros parton, ahova minden résztvevő eljön a bevont 8 településről.

 

  1. Kiállítást szervezünk. A program végén Temesváron szervezünk egy kétnapos kiállítást. Minden település lehetőséget kap, hogy kiállítsa az elkészült műveket, bemutassa a településüket, illetve ismertesse a Maroshoz fűződő hagyományokat illetve a megvalósítandó terveket.

 

A projektről, az erre a célra készült honlapon fogunk részletesen beszámolni:

http://www.maros-mures.eu

 

www.interreg-rohu.eu

Jelen honlapon megjelenített tartalom nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.