Készül a Bánsági Magyar Közéleti Lexikon

Közös ügyünk a Bánsági Magyar Közéleti Lexikon. Ilyet eddig még sehol nem adtak ki. Tőlünk függ, minden bánsági magyartól, hogy mennyire teljes és átfogó lexikont állítunk össze. Fontos: mindenki, minden intézmény és minden értékes program kerüljön be a Lexikonba. Ehhez az kell, hogy mindenki töltse ki a vonatkozó ADATLAPokat.

Felkérjük a bánsági magyar civil szervezetek és intézmények vezetőit, a bánsági magyar rendezvények szervezőit és azokat a magyar vállalkozókat, akik részt vesznek a bánsági magyar közéletben, valamint mindenkit, aki úgy érzi, hogy a bánsági magyar közösséghez tartozik, hogy töltsék ki a rájuk vonatkozó adatlapokat.

Az adatlapok itt letölthetőek:

 1. Egyéni adatlap
 2. Intézményi adatlap
 3. Civil szervezeti adatlap
 4. Rendezvény adatlap
 5. Vállalkozói adatlap

FIGYELEM! A kitöltött adatlapok beküldési határidejét meghosszabbítottuk!

A kitöltött adatlapokat a Szórvány Alapítvány elektronikus postafiókjára diasporatm@gmail.com várjuk 2021.02.01-ig.

 

További információk a projektről:

Temesvár kulturális főváros projekt keretében 2021-re szeretnénk egy reprezentatív kiadvánnyal kilépni a közönség elé,  egy olyan kiadvánnyal, mely hasznos a közösség számára, ez pedig nem más mint a Bánsági Magyar Közéleti Lexikon.

Struktúráját tekintve két nagy fejezetből fog állni a kötet:

1.Az első egy adattár jellegű rész, mely 5 fő alfejezetet foglal magába:

 1. Ki kicsoda, ez hagyományos, aki úgy érzi, hogy a bánsági magyar közösséghez tartozik és kitölt egy egyéni adatlapot akkor az illető részbe bekerül.
 2. Intézménytár, az összes parókiánk és minden iskolánk összes adatai fölkerülnek ide, de ide kerülnének a sajtó intézményei, a színház és azok az intézmények, amelyek még léteznek.
 3. Civil szervezettár, a bánsági magyar civil szervezetek, a civil szféra kerül bemutatásra.
 4. Rendezvénytár, a különböző bánsági magyar rendezvények bemutatása a Temesvári Magyar Napoktól-, és a Bánsági Magyar Napoktól kezdődően a kisebb, sajátosan egy-egy településnek az életét gazdagító rendezvényekig.
 5. Vállalkozók adattára, mely azokat a bánsági magyar vállalkozókat mutatja be, akiknek van valamilyen közéleti szerepvállalása is.

2. A második rész pedig elemzésekből, tanulmányokból fog állni:

Itt jönnek azok a kulturális területek, amelyeket még mindenképpen föl kell mérni:

 • Színház
 • Temesvári magyar képzőművészet
 • Zeneművészet
 • Irodalom
 • Hagyományőrző kulturális együttesek
 • Közösségi terek és a közösségépítés, a klubélet, a különböző körök, találkozók
 • Falu a gazda élettel
 • Sport

A tervek szerint, még idén összeállítjuk és elektronikus formában elérhetővé tesszük a kötet első részét, és 2021-re, azaz jövő év nyarára a kötetnek a nyomtatott változata is elkészül.

A projekt a Temes Megyei Tanács pénzügyi támogatásával valósul meg.