Figyelünk rád! – We have your back! projekt – Műhelyfoglalkozások

 

 

 

A Figyelünk rád! – We have your back! projektünk célja, hogy a társadalom minden tagjának megfelelő információt nyújtson a függőség kialakulásáról, a szenvedélybetegség (kábítószer- és viselkedésfüggőség) ártalmairól, de elsősorban segítse a célcsoport (a vidéken élő marginális helyzetben levő 14-20 év közötti fiatalok) és közvetlen környezetükben élők (szülők, tanárok, szociális segítők) függőségekkel és testi/lelki egészséggel kapcsolatos szemléleteinek formálását.

A projekt egyik alappillére az Ifjúságsegítők képzése, azaz olyan 20-30 év közötti fiatalok képzése, akik szakmai ismereteikkel és kapcsolataikkal képesek preventív tevékenységet folytatni és segíteni a krízishelyzetbe került fiatalokat. Az ifjúságsegítők képzésére 2022. október 27-30 között került sor Szerbiában.

A projekt következő lépéseként az ifjúságsegítők műhelyfoglalkozásokat tartanak 14-20 éves fiatalok számára. A műhelyfoglalkozások célja, hogy a résztvevők számára kellő információt adjanak át és megfelelő tájékoztatást nyújtsanak a függőségről, a függőség kialakulásának okairól, szenvedélybetegségről, kábítószer- és viselkedésfüggőségről egyaránt.

A műhelyfoglalkozásokat Kovács Kinga Tünde és Incze Erika ifjúságsegítők tartják a Sebes Pál Általános Iskola nyolcadik osztályos diákjai számára, valamint a Bartók Béla Elméleti Líceum 9-12.-es bentlakó diákjai számára. A műhelyfoglalkozások 2023 február eleje és 2023 március vége között valósulnak meg. A műhelyfoglalkozások témái: a függőség fogalma és kialakulásának okai, kémiai szerek és viselkedési addikciók, a szerfüggőség és az alkoholizmus lesznek.