Figyelünk rád! – We have your back! projekt – Ifjúságsegítők képzése

 

 

 

A Figyelünk rád! – We have your back! projektünk célja, hogy a társadalom minden tagjának megfelelő információt nyújtson a függőség kialakulásáról, a szenvedélybetegség (kábítószer- és viselkedésfüggőség) ártalmairól, de elsősorban segítse a célcsoport (a vidéken élő marginális helyzetben levő 14-20 év közötti fiatalok) és közvetlen környezetükben élők (szülők, tanárok, szociális segítők) függőségekkel és testi/lelki egészséggel kapcsolatos szemléleteinek formálását.

A projekt egyik alappillére az Ifjúságsegítők képzése, azaz olyan 20-30 év közötti fiatalok képzése, akik szakmai ismereteikkel és kapcsolataikkal képesek preventív tevékenységet folytatni és segíteni a krízishelyzetbe került fiatalokat. Az ifjúságsegítők képzésére 2022. október 27-30 között került sor Szerbiában.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Figyelünk rád! – We have your back! – 2022.10.27. – 2022.10.30. között ezzel a címmel szerveztek képzést a szerbiai Palicson. A palicsi Magyar Művelődési Házban az ifjúság segítő civilek Ricz Dencs Tünde és Sárcsevity Hajdú Bea szakemberek segítségével bővítették ismereteiket a függőségek típusait és kialakulásának okait illetően. Ennek az Erasmus+ programnak a célja az ifjúságnak segítséget nyújtani, a prevenciós munkára felkészíteni.

A találkozó csapatépítővel, közös vacsorával indult, majd másnap délelőtt a függőség fogalmának tisztázására, típusainak és kialakulása okainak feltérképezésére is sor került. A délután folyamán egy szakmai bemutatót követően a szabadkai Anonim Akoholisták működéséről beszélgettek a képzés résztvevői és a szervezet két tagja.

Dr. Sági Zoltán neuropszichiáter, pszichoterapeuta előadásával indult a szombati nap, majd lehetséges terápiás tevékenységek következtében a műhelyvezetés fortélyaiba nyertek betekintést a résztvevők.

Az élményekben is gazdag, tartalmas hétvége a képzés kiértékelésével és a viszontlátás reményében zárult, hiszen a jelenlévők 2023 áprilisában Temesváron ismét találkoznak….”

 

Kovács Kinga-Tünde

 Ifjúságsegítő, Szórvány Alapítvány