Figyelünk rád! – We have your back! – Ifjúságsegítők szakmai továbbképzése és szupervíziója

 

 

 

A Figyelünk rád! – We have your back! projektünk célja, hogy a társadalom minden tagjának megfelelő információt nyújtson a függőség kialakulásáról, a szenvedélybetegség ártalmairól, de elsősorban segítse a célcsoport (a vidéken élő marginális helyzetben levő 14-20 év közötti fiatalok) és közvetlen környezetükben élők (szülők, tanárok, szociális segítők) függőségekkel és testi/lelki egészséggel kapcsolatos szemléleteinek formálását.

A projekt egyik alappillére az ifjúságsegítők képzése, azaz olyan 20-30 év közötti fiatalok képzése, akik szakmai ismereteikkel és kapcsolataikkal képesek preventív tevékenységet folytatni és segíteni a krízishelyzetbe került fiatalokat. Az ifjúságsegítők képzése 2022. október 27. – 2022. október 30. között került megszervezésre a szerbiai Palicson. Ezt követően az ifjúságsegítők műhelyfoglalkozásokat tartottak 14-20 év közötti fiatalok részére. A műhelyfoglalkozások célja az volt, hogy a résztvevők számára kellő információt adjanak át és megfelelő tájékoztatást nyújtsanak a függőségről, a függőség kialakulásának okairól, szenvedélybetegségről, kábítószer- és viselkedésfüggőségről egyaránt.

június 9. – 2023. június 11. között került megszervezésre az Ifjúságsegítők szakmai továbbképzése és szupervíziója, Temesváron. Az ifjúságsegítők Ricz Dencs Tünde és Sárcsevity Hajdú Bea szakemberek segítségével bővítették ismereteiket a sikeres műhelyterv elkészítése, a műhelyfoglakozások megszervezése és kivitelezése terén egyaránt, valamint csapatépítő és összerázó technikákat, hasznos módszereket és jó gyakorlatokat is megismerhettek, elsajátíthattak a résztvevők. Továbbá a képzésen az ifjúságsegítőknek lehetőségük volt beszámolni a megtartott műhelyfoglalkozásokról és lehetőségük volt szakmai segítséget kérni az esetlegesen felmerült problémák vagy kérdések megválaszolására.