Csávossy György-emlékest

                                       

Ünnepi műsorral készültünk, de az örök szervező másként rendelte. 2015. november 30-án este, életének 91. évében elhunyt a mindenki által szeretett és tisztelt Gyuri bácsi.

Dr. Csávossy György költő, színműíró, borász, mezőgazdasági szakíró, kutató, tanár, a Magyar Borakadémia örökös tagja, az Erdélyi Múzeum-Egyesület tiszteleti tagja. Erdély leghíresebb borásza, örökérvényűen beírta magát a magyar kultúrtörténetbe.

A temesvári születésű Csávossy György iránti tisztelet és szeretet jegyében indítványozta a Szórvány Alapítvány a megünneplését, melyben a Csiky Gergely Magyar Színház vállalt meghatározó szerepet. Partnerként támogatja a műsort a temesvári Rádió Magyar Adása, Bartha Csaba éppen november végére egyeztetett vele egy ünnepi interjút.

Pénteken, december 4-én, 19 órától, a színház Stúdió-termében Csávossy-emlékestre kerül sor, a következő programmal:

  • Csávossy György a költő, a borász, a tanár (Bodó Barna)
  • Csávossy György Patkánysíp drámájának bemutatása (Csíky Gergely Színház, olvasószínház)
  • Csávossy György – az író és borász (Csáky Zoltán filmje)

A Színház, a Patkánysíp 1973-as előadásának színházi dokumentumaiból Csávossy-füzetet állít össze. A műsor időtartama egy óra.

Az előadást a temesvári rádió részéről Bartha Csaba felveszi és az éteren keresztül eljuttatja mindazokhoz, akik számára a míves magyar szó érték.

                                                      

cs 12333009_1199630200052738_1720039123_o