A Magyar Szórvány Napja Gátalján

2016. november 20-án, 16:00-tól énekléssel egybekötött zenés-táncos kulturális programmal ünnepelték  a Magyar Szórvány Napját Gátalján, Temes megyében. Idén a Temesvár északi határán fekvő Újszentes községről érkezett néptáncegyüttes, asszonykör és a szépkorú férfiakból szerveződött dalkör szórakoztatta az egybegyűlt gátaljai magyarokat. A rendezvény a temesvári Szórvány Alapítvány szervezésében valósult meg.

Az eseményt Sibinszky László, a helyi magyar közösség képviselője nyitotta meg, beszédében elmondta, hogy bár a Magyar Szórvány Napját hivatalosan november 15-én ünneplik, mégis szervezési okokból a hétvégére ütemezték az eseményt, hogy a fellépők és kilátogatók számára is alkalmas időpontot biztosítsanak. Ezt követően Dr. Bodó Barna, a Szórvány Alapítvány elnöke fogalmazott meg gondolatokat a szórvány magyarság közötti összetartás és tevékeny együttműködés fontosságáról.IMG_2411

A kulturális műsort a Butykos néptáncegyüttes fellépése keretezte, amelynek tagjai között a kisiskolás és az egyetemista korosztály egyaránt képviseltette magát. Felcsíki tánccal nyitottak, majd az estébe forduló rendezvény végén egy székelyföldi tánc bemutatásával búcsúztak el.

IMG_2440

Ezt követően az Újszentesi Háziasszonyok humoros táncelőadásokkal gondoskodtak a felszabadult hangulatról. A lelkes háziasszonyokból alakult kör évek óta látogatja vidám műsoraival a környező településeken élő magyarokat.

IMG_2463

A férfiak is képviseltették magukat a rendezvényen, hiszen a Szépkorúak köre híres magyar népdalokkal készült.

IMG_2477

Az  Újszentesi Háziasszonyok egy rövid komédiával is készültek, amelyben a határokat nem ismerő nagyszülői szeretet jegyében licitáltak egymásra saját unokáik mesébe illő eredményeivel a rövid jelent oroszlánszívű nagymamái.

IMG_2496

A gátaljai vendéglátók jóvoltából megterített asztal mellett zárult a rendezvény, ahol a jőkedvű beszélgetések után még közös nótázásra is maradt ereje a résztvevőknek.

IMG_2591

Köszönjük szépen a  kilátogató újszentesi közösségnek, amely teljesen ingyenesen lépett fel és a kiutazást is saját forrásaiból finanszírozta.