A függőség fogalma és kialakulásának okai – műhelyfoglalkozás a Bartók Béla Elméleti Líceumban

 

Figyelünk rád! – We have your back! projektünk keretén belül 2023. március 14-én műhelyfoglalkozást tartottunk a Bartók Béla Elméleti Líceum 9-12-ik osztályos bentlakó diákjai számára. A műhelyfoglalkozás témája A függőség fogalma és kialakulásának okai volt. A műhelyfoglalkozás eredményesen zárult, a diákok nagyon aktívak voltak. Nyitottak voltak a téma iránt és bátran megosztották a témával kapcsolatos véleményüket, meglátásaikat. Őszintén és nyíltan beszélgettek, meghallgatták egymást és odafigyeltek egymásra.

A diákok közösen határozták meg a függőség fogalmát, majd szó volt arról is, hogy milyen függőségek léteznek, illetve mi okozhat függőséget. Az eszmecserét követően a résztvevők csoportmunka keretén belül ötleteltek arról, hogy a szenvedélybetegség (kábítószer- és viselkedésfüggőség) okait miként befolyásolhatja a család, a társadalom vagy a kortárscsoport.

Figyelünk rád! – We have your back! projekt célja, hogy a társadalom minden tagjának megfelelő információt nyújtson a függőség kialakulásáról, a szenvedélybetegség (kábítószer- és viselkedésfüggőség) ártalmairól, de elsősorban segítse a 14-20 év közötti fiatalok és közvetlen környezetükben élők (szülők, tanárok, szociális segítők) függőségekkel és testi/lelki egészséggel kapcsolatos szemléleteinek formálását.