A szerfüggőség. Az alkoholizmus – műhelyfoglalkozás a Sebes Pál Általános Iskolában

 

 

 

Figyelünk rád! – We have your back! projektünk keretén belül 2023. március 17-én műhelyfoglalkozást tartottunk a Sebes Pál Általános Iskola nyolcadik osztályos diákjai számára. A műhelyfoglalkozás témája A szerfüggőség. Az alkoholizmus volt. A műhelyfoglalkozást az Iskola másként hét keretein belül valósítottuk meg.

A diákok nyitottak voltak a téma iránt és bátran megosztották a témával kapcsolatos véleményüket, meglátásaikat. A diákok egy pókhálóábrán rögzítették a függőségekkel kapcsolatos előzetes információkat, ezek különféle változatait is megnevezték és besorolták a szerfüggőség vagy a viselkedési addikciók csoportjába. Fogalomtisztázásra is sor került. Ezt követően hármasával dolgoztak, minden csoport egy-egy, a függőséget befolyásoló tényező (társadalom, család, kortárs csoport) hatását drámajátékkal illusztrált.

A műhelyfoglalkozás végén összegeztük az elhangzottakat és néhány, az alkoholizmussal kapcsolatos tévhitet oszlattunk el.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Figyelünk rád! – We have your back! projekt célja, hogy a társadalom minden tagjának megfelelő információt nyújtson a függőség kialakulásáról, a szenvedélybetegség (kábítószer- és viselkedésfüggőség) ártalmairól, de elsősorban segítse a 14-20 év közötti fiatalok és közvetlen környezetükben élők (szülők, tanárok, szociális segítők) függőségekkel és testi/lelki egészséggel kapcsolatos szemléleteinek formálását.