2010 – Euroregionális Ifjúsági Központ

Határon átnyúló ifjúsági és közösségi rendezvények

A temesvári Szórvány Alapítvány, partnerségben Újszentes Községével és Szentes (Magyarország) Önkormányzat Polgármesteri Hivatalával az Európai Unió által támogatott Euroregionális Ifjúsági Központ című projektet bonyolítja le. – HURO/0801/044

Az 1 éves program 2009 novemberében indult.

A program keretén belül Szentesen és Újszentesen 1-1 Ifjúsági Központot alakítunk ki, mely regionális szinten nyújt tevékenységi lehetőséget a térség fiataljai számára. A két központ technikai és sport felszereléssel, termeinek berendezésével biztosítja továbbra is tevékenységeinek végrehajtását.

A program futamideje alatt a Központok számos rendezvénynek adnak helyet.

Februártól kezdődően megkezdődnek a sportbajnokságok megrendezése. 4 különböző sportágban (sakk, – asztalitenisz, – kosárlabda, – labdarúgás) 120 fiatal vesz részt. A regionális identitástudat kialakítása érdekében a rendezvényeket mindkét helyszínen rendezzünk, viszont minden esetben mindkét közösség részvételével.

A sport által alátámasztott egészséges életmódra való nevelés mellett, a Központokban helyet kap a kulturális értékek népszerűsítése is.

Közösségi értékeket mentő, a jelen kihívásaira felkészítő és közös jövőkép kialakító képzéssorozat kapcsán, feltáró és adatgyűjtő tevékenységek során a jövő generációját képező fiatalok a saját településeik és a régió közös jövőképét dolgozzák ki.

A kulturális rendezvénysorozatba közel 100 fiatal kapcsolódik be. A program lehetőséget nyújt helytörténeti vetélkedőn, honismereti táborban valamint népdaltalálkozón való részvételre.

A program záró-rendezvénye a régió megismerését ösztönző, közös kirándulás.

A projekt különböző eseményein elért eredményük révén 50 fiatal részesül az 5 napos kirándulásban. A régiót beutazva, a helyi nevezetességekkel ismerkednek meg. A közös kirándulás biztosítja a helyi közösségek érdeklődésének felkeltését a regionális értékek iránt.

Újszentes, Február 06 / Szentes, Február 19 – Sakk bajnokság:

Újszentes, Február 12-13 / Szentes, Március 27-28 – Asztalitenisz bajnokság:

Újszentes, Április 23-24 – Képzés / Szentes, Április 30 – Kosárlabda bajnokság:

Újszentes, Május 15-16 – Népdaltalálkozó / Szentes, Július 1 – Helytörténeti vetélkedő:

Szentes, Április 30 / Újszentes, Május 30- Fotbal bajnokság:

Szentes, Június 28-Július 1 – Honismereti tábor:

Karaván – kirándulás a régióban, Szeptember 28 – Október 2

Több információt a program honlapjáról szerezhet: www.youtheuroreg.eu

www.huro-cbc.eu

www.hungary-romania-cbc.eu

Két ország, egy cél, közös siker!

Jelen honlap tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.