Bethlen Gabor Alap
Balassi Intezet
 

Rólunk | Bemutatkozó

Bemutatkozó

 

Szórvány. Alapítvány. És honlap.

            Lassan két évtizede történt. Dukász Péterrel autóztunk valamilyen RMDSZ-találkozóra. Péter, aki színészként is őszinte, nem bújik a mindent tudók köpenyegébe, egyszerre megszólalt: Te, mi a szórvány?

A kérdés nem a semmiből támadt: az RMDSZ éppen abban az időben „fedezte fel" a szórványt és jelölte meg, mint a társadalmi foglalatosságok egyik fő területét. - Mi a szórvány? - ismételtem meg a kérdést. - Hááát... - kezdtem okoskodóan, ugyanis nem rendelkeztem a pontos definícióval, - szóval a szórvány az, ahol vége van egy nyelvi és kulturális közösségnek, ahol az ember a legkevésbé védett.

            Péter hallgatott egy sort. - Olyan külső burok-szerűség, mint a hagyma külső héja. Amikor kopik a burok...

            Meglepett a hasonlat. - Valami hasonló - bizonytalankodtam.

 

            Azóta is sokat bizonytalankodunk. A szórvány tudományos kérdésként is, társadalmi helyzetként is tele van nehezen értelmezhető és bizonytalan helyzetekkel.

            Alapítványunkat kezdetben sokan úgy értelmezték, mint egy, a szórványban élő rászorulókat támogató szervezetet. Rábólintottam ilyenkor: így van.

            A Szórvány Alapítvány (valóban) segítséget kíván nyújtani a szórványban élőknek és tenni akar a szórványban élőkért. Azzal, hogy vizsgálja és elemzi a szórványt, mint jelenséget Azzal, hogy képzéseket és szakmai programokat szervez a szórványközösségek fejlődéséért. Azzal, hogy kiadványokat szerkeszt és jelentet meg a helyi értékek felmutatásáért. Azzal, hogy kapcsolatokat épít ki a határ túloldalán élő közösségekkel. Segítséget nyújtunk főleg szellemi munkával.

            Nem utolsó sorban azzal, hogy honlapot működtet.

            Nem az elsőt, természetesen, a mostani immár többszörösen újragondolt, felújított. A honlap, a világháló külön esélyt jelent a szórványban élők számára: a helyben szűkös kapcsolatépítési lehetőségeket nyitja óriásira. Valóságossá teszi a Karinthy-vers híres, klasszikussá nemesedett üzenetét: ha nem mondhatod el senkinek - mondd el hát mindenkinek.

            Mi is ezt szeretnénk: ha minél többen lennének, akik mondani akarnak valamit társaiknak, a bárhol élő mindenkinek, akik meghallják a szórványokról és -tól azt, amit helyben nem mondhatunk el senkinek - mert itt csak magunk vagyunk.

            Legyenek partnereink. Legyenek: MINDENKI.

 

Bodó Barna

Közeli pályázati határidők
Projektmenedzsment képzés Csíkszereda
Bővebben
Logisztikai ügyintézõ képzés
Bővebben
„A magyar kultúráért és oktatásért” központi pályázati felhívás
Bővebben