Bethlen Gabor Alap
Balassi Intezet
 

Programok | Aktuális | Szórványgondnok

Szórványgondnok

Erdélyi aprófalvak, kis magyar közösségek megmaradásáért

 

 

A szórványgondnok intézménye a Magyarországon negyedszázada sikeres falugondnoki szolgálat mintájára kerül megszervezésre, ugyanakkor felhasználjuk a világháborúk közötti református szórványlelkészi lélekgondozás tapasztalatait.

2013-ban a Bethlen Gábor Alap pályázatunkra megítélt 1 millió forintot, amelynek segítségével el tudjuk indítani a Kárpát-medence első szórványgondnoki szolgálatát az Arad megyei Szentpál településen.

Szentpál, románul Sânpaul, Arad megyei kis falu, 611 lakosából 530 magyar. 1471-ben még város-ként szerepelt, 1596-ból származó adat szerint elpusztult. A 20. század elején telepítettek ide magyar dohánykertészeket. A helyi magyar elemi iskolából a gyermekek a szomszédos Sofronya román iskolájába kerülnek többnyire, helyben nincs pap, de a református közösséget beszolgáló lelkész gondozza.

A Bethlen Gábor Alap szabályzata nem engedi meg, hogy gépkocsi-beszerzésre támogatást nyújtsanak. A kisbusz megléte alapvető fontosságú a rendszer működtetésében, hiszen ezzel történik meg a faluból a gyermekek és kultúra iránt érdeklődő felnőttek beutaztatása Aradra, illetve egyes aradi kulturális programok kivitele a falusi környezetbe.

Az a tiszteletteljes kérésünk, hogy adományukkal a kisbusz beszerzését támogassák, hogy váljon lehetővé egy kis magyar közösség megmaradása hosszú távon.


Támogatói kérelem

Együttműködési megállapodásKöszönjük támogatóinknak, hogy fontosnak tartják, így ügyünk mellé álltak:

- Hegedűs Imre és Hegedűs Regina, Németországból
- Schuch Erzsébet
, Németországból
- Németországi Magyar Szervezetek Szövetsége (BUOD)
Közeli pályázati határidők
Projektmenedzsment képzés Csíkszereda
Bővebben
Logisztikai ügyintézõ képzés
Bővebben
„A magyar kultúráért és oktatásért” központi pályázati felhívás
Bővebben