Bethlen Gabor Alap
Balassi Intezet
 

Programok | Befejezett | 2008 - BEGA és TEMES

BEGA

 

Határon átnyúló program a Temes és Bega folyók mentén élő fiatalok számára

"Bega és Temes ami összeköt" projektet az Európai Únió támogatta

Az egy éves projekt 2007.08.08 - 2008. 08. 07 között zajlott

 

 

A hátáron túli partner a Fehér-tó Ökológiai Egyesület volt Lukácsfalváról, Szerbiából.

A projektben 21 bánsági település vett részt (10 Temes megyei falu és 11 vajdasági település):

- Belo Blato (Nagyerzsébetlak), Farkaždin (Farkasd), Jaša Tomić (Módos), Mužlja (Muzslya), Lukino Selo (Lukácsfalva), Tomaševac (Tamáslaka), Sućeska (Szárcsa), Srpski Itebej (Felső Ittebe), Perlez (Perlasz), Orlovat (Orlósz), Neuzina (Nagynezsény) - Szerbiából.

- Coşteiu (Nagykastély), Cruceni (Torontálkeresztes), Uivar (Újvár), Utvin (Ötvény), Otelec (Ótelek), Ghiroda (Giroda), Dumbrava (Igazfalva), Lugoj (Lugos), Sânmihaiu Român (Béga Szentmihály)- Romániából.

 

 

Mindegyik településről 4-9 diák és egy koordinátor - általában pedagógus vett részt. A diákok egy pályamunkát készítettek (esszé, vers, rajz), amely a település és a helyi folyó kapcsolatát tükrözte. A pályamunkák anyagából kiállítás készült, amelyen részt vettek a települések képviselői. A találkozó lehetőséget biztosított a megbeszélésre, a határon átnyúló közreműködések létrehozására.

A diákok pályamunkáit egy albumba szerkesztettük. Az esszék a fiatal szerzők anyanyelvén jelentek meg, valamit elkészült egy kivonat a másik ország nyelvén és angolul is. Az album tartalmazza a résztvevők elérhetőségét, illetve az intézmények - iskolák és helyi önkormányzatok - címeit is. Az album anyagát elekronikus formátumban (DVD-n) is rögzítettük.

A program egy közös, régiót bejáró kirándulással végződött. A projekt a Phare-CBC román-szerb program keretében kapott támogatást. A program célja az identitás, a helyi és kulturális hovatartozás erősítése volt, sikeresen kiemelte a régióban élők közös kulturális értékeit.

 

Közeli pályázati határidők
Projektmenedzsment képzés Csíkszereda
Bővebben
Logisztikai ügyintézõ képzés
Bővebben
„A magyar kultúráért és oktatásért” központi pályázati felhívás
Bővebben