Mureș–Maros – ami összeköt

A cikk megjelenése: 2019. október 29,

https://www.nyugatijelen.com/jelenido/mures_maros_ami_osszekot.php

Írta: Pataki Zoltán

 

A Kós Károly Közösségi Központban 2019 október 29-én mutatták be a Mureș–Maros – ami összeköt című EU-s pályázatot, amelyet a temesvári Szórvány Alapítvány és a szegedi Dél-Alföldi Regionális Társadalomtudományi Kutatási Egyesület (DARTKE) valósít meg közös partnerségben. A határon átívelő pályázat az Interreg V-A Románia–Magyarország Program keretében valósul meg, összesen 60 495 eurós költségvetésből.

 

 

 

 

 

 

A 2019 augusztusában elindított, egyéves futamidejű pályázatról Kovács Katalin projektmenedzser (Szórvány Alapítvány) elmondta: közösségépítő, közösségformáló programról van szó, amelyet nyolc Maros menti település bevonásával valósítanak meg: Romániából Nagycsanád, Egres, Szemlak és Pécska, Magyarországról Magyarcsanád, Deszk, Ferencszállás és Maroslele. A projekt a Maros partján fekvő települések lakosai számára kínál együttműködési lehetőségeket például a közös identitás elemek felkutatása mentén. A projektbe bevont településeken 6 hónapon keresztül klubokat működtetnek, minden településen 12 gyermek és egy felnőtt klubvezető bevonásával. A 7-12 éves gyermekek kézműves és művészi alkotásokon keresztül mutatják be a helyi közösségi élet és a Maros folyó kapcsolatát, apró kutatásokkal feltárják a folyóhoz kapcsolódó múltbeli hagyományokat, illetve kidolgoznak a folyóval kapcsolatos jövőterveket. A pályázati tevékenységek között lesz két Maros-parti piknik megszervezése a Maros magyarországi partszakaszán, a nyolc településről származó valamennyi résztvevővel, ezekről Sánta János, a szegedi DARTKE képviselője  beszélt a projektbemutatón. A program végén Temesváron egy kétnapos kiállítást szerveznek, ahol minden település lehetőséget kap, hogy kiállítsa az elkészült műveket, bemutassa a településüket, illetve ismertesse a Maroshoz fűződő hagyományokat, a megvalósítandó terveket.

Az Arad  megyei Pécskáról Bella Hajnal Annamária helyi projektkoordinátor vett részt a bemutatón, aki a Nyugati Jelennek elmondta: a Pécskai 2-es Számú Általános Iskolából 22 gyerek vesz részt a klubtevékenységeken. A gyerekek már jól ismerik a település folyója, a Maros növény és állatvilágát, a Maros-Ártér Természetvédelmi Park kincseit, a környezeti, földrajzi elemek megjelenítése természetesen a klubtevékenység része lesz, de a gyerekek feladata lesz a Maroshoz fűződő történetek, legendák felkutatása is. Nem mellékes a Maros folyó gazdasági jelentősége sem, hiszen a folyón zajlott a faszállítás, hozzá kötődött a pécskai seprűgyártás hagyománya, de a halászatnak is nagy jelentősége volt a pécskaiak életében. A III–IV. osztályos gyerekek a kézművésség, képzőművészet és az irodalom eszközeivel mutatják majd be a Maros folyó jelentőségét a pécskaiak számára, de a feladatuk lesz régi fényképek felkutatása is.

Kovács Katalin projekt menedzser szerint Szemlakon és Egresen egy-egy általános iskolában fog zajlani a klubtevékenység, Nagycsanádon viszont a helyi plébános, Bene Tamás vállalta a klub irányítását. Egres kapcsán a cisztercita apátság folyamatban levő feltárása is képbe kerülhet a projekt kapcsán, mint  történelmi érdekesség.