Simpozion: „Începuturile artei plastice bănățene – viața și activitatea lui Ferenczy Jozsef”

     Fundația Diaspora a organizat în perioada 14-15 octombrie 2016, în Timișoara la Centrul Reformat, un simpozion despre începuturile artei plastice bănățene, la care a invitat personaje de prestigiu pentru a ține prelegeri și prezentări. Personajul central al tematicii simpozionului va fi Ferenczy Jozsef (1866-1925), artist plastic născut la Târgu Mureș. După absolvirea liceului, în 1885 ajunge la Eperjes unde își însușește meseria de fotograf, la Budapesta studiază pictura. Ajunge la Paris, la Academia Julian, unde și lucrează în timpul studiilor, urmează Munchen și Budapesta, ca în anul 1901, împreună cu soția, să se stabilească la Timișoara, aici i se nasc și copii. Execută lucrări în acuarele, desene în tuş, gravuri, pasteluri, picturi murale şi picturi în ulei. Iubeşte oraşul, cercetează cu plăcere locurile vechi, amintind de trecut, pătrunde în curţile arhaice din centrul oraşului, în străzile strâmte, de unde se întoarce acasă cu schiţe şi desene realizate în cărbune. Atelierul său se găseşte în Bastionul cetăţii, mai apoi în Centru. În 1902, portretul Majestatea Sa Franz Joseph I. îi aduce recunoaşterea oficială. Începând cu 1904, majoritatea portretelor oficiale ale Magistratului orăşenesc sunt pictate de el, pentru sala de consiliu a primăriei Timișoara. Organizează expoziţii personale la Timişoara. În 1906, apoi în 1910, la iniţiativa sa, Salonul Naţional expune şi la Timişoara, iar pictorul îşi asumă un rol important în organizarea acestuia. În 1912 este inaugurat complexul de clădiri al Gimnaziului Superior Piarist din Timişoara. În biserica acestuia, Ferenczy pictează secvenţe din viaţa Sf. Iosif din Calasant (fondatorul ordinului piarist), folosind tehnica „al secco”. Mulțumită lui un număr de 30 de picturi îmbogăţeşte pinacoteca Muzeului de Artă din Timişoara. Acest itinerar este demn da a-l omagia cu un simpozion de specialitate.

     La conferința organizată au participat pe lângă experții Fundației Diaspora și dl. Szekernyes Ioan, reprezentanți ai muzeelor unde lucrările lui Ferenczy sunt expuse, respectiv profesorii catedrei de arte plastice din Timișoara. Au fost invitați totodată și artiști și critici de artă. Tematica prezentărilor a fost realizată în așa fel încât simpozionul să ofere o imagine de ansamblu despre viața și munca lui Ferenczy, punând accent pe legăturile acestuia cu orașul Timișoara.

     În cadrul discuțiilor s-a ajuns la următoarele concluzii: să fie promovată munca și viața lui Ferenczy în cadrul elevilor și studenților la orele de desen și pictură, să se realizeze un album cu poze din picturile lui Ferenczy expuse și neexpuse la diferitele muzee și realizarea unei emisiuni TV despre acest subiect.

     Obiectivul pe termen lung este elaborarea unei plăci comemorative în memoria artistului și plasarea acesteia în Centrul Reformat Noul Mileniu, alături de placa lui Jarossy Dezso care a fost plasat tot prin sprijinul Consiliului Județean Timiș.

IMG_2261