Proiectul “Iniţierea serviciului de facilitator comunitar în vederea dezvoltării comunităţilor multietnice” a luat sfârșit

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Programu lansat de catre Fundaţia Diaspora din Timişoara, în parteneriat cu Fundaţia Integratio în august 2014, cu denumirea „Iniţierea serviciului de facilitator comunitar în vederea dezvoltării comunităţilor interetnice” ia sfarsit in data de 31 noiembrie 2014. Acest proiect a fost finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, cu suma de 45.450 Euro.

Obiectivul proiectului a fost de a atrage atenția autorităților locale asupra problemei comunicării interetnice și de a forma în fiecare localitate facilitatori comunitari care știu cum să solicite ajutorul populației pentru a veni in intampinarea nevoilor grupurilor vulnerabile. Proiectul a vizat trei localități din județul Timiș (Bodo, Țipari, Moșnița Nouă) și trei localități din județul Arad (Zimand, Mailat, Satu Nou) unde trăiesc cel puțin două minorități etnice dintre care una romă.

În cadrul proiectului au fost instruiți în fiecare localitate echipe a câte trei facilitatori comunitari, care au luat parte la două training-uri intensive și șase workshop-uri. La începutul proiectului facilitatorii comunitari au organizat un studiu pe baza unor chestionare și au analizat cu atenție nevoile și probleme comunităților. Aceștia au organizat câte 12 activitati pentru copii și câte două evenimente comunitare pentru adulți în fiecare localitate. În total au fost organizate 72 de activitati cu caracter intercultural pentru copii si 12 de evenimente pentru adulti. Totodata, în fiecare localitate s-a realizat o bază de date despre lucrurile pe care locuitorii știu să le facă foarte bine si au putea sa transmita aceste cunostinte altor membrii din comunitate, respectiv despre lucrurile noi pe care le-ar învăța de la altii. Pentru fiecare localitate s-a realizat o descriere a localităților și pe pagina de web a proiectului câte o rubrică descriptivă despre comunitati.mikulas 1

S-au observat schimbări pozitive în aceste localități, atât în cele din județul Timiș, unde populația a început să pună mai mult accent pe comunicarea interetnică și să participe tot mai mult la evenimentele organizate,  cât și în cele din județul Arad, unde populația a fost și la început mult mai activă decât cea din județul Timiș, dar a evoluat și mai mult prin atentia acordata și susținerea oferită grupurilor minoritare.

Pentru mai multe detalii legate de desfăşurarea proiectului, vă rugăm să contactaţi Fundaţia Diaspora: tel/fax: 0356-446.516, e-mail: diasporatm@rdstm.ro, pagina web a proiectului: www.interetnik.ro.