Living History Trecut retrăit – Istorie vie în parcul Castelului Huniade

 

Organizator: Fundația Diaspora

Partner: Asociația Sportivă și de Păstrare a Tradițiilor Losonczy István

Locație: parcul Castelului Huniade


Acest festival istoric evocă epoca de aproape un secol și jumătate, începând cu domnia împăratului Sigismund de Luxemburg, urmată de epoca glorioasă a Huniazilor și terminând cu faptele eroice ale lui István Losonczy, epocă ce a marcat puternic Timișoara și comitatul Timișului – un ținut care a fost în acele vremuri zona de ciocnire a culturii orientale și occidentale.

Pentru a opri expansiunea Imperiului Otoman, împăratul romano-german Sigismund de Luxemburg l-a numit pe Filippo Scolari comite de Timiș și comandant militar al ținutului. Acesta a condus numeroase campanii anti-otomane de succes în Balcani și tot lui i se atribuie și construcția primului sistem de fortificații pentru apărarea granițelor regatului, cel mai puternic castel din cele construite fiind Belgrad.

Consolidarea castelului din Timișoara și extinderea lui în conformitate cu tendințele arhitecturale italiene ale vremii sunt de asemenea atribuite lui Filippo Scolari

La curtea comitelui Scolari și-a început cariera militară și Iancu de Hunedoara – el a intrat în serviciul regelui în 1430, a studiat arta războiului cu cei mai buni comandanți militari ai timpului său, a cunoscut cele mai moderne metode de luptă de atunci (italiene și husite) și a dobândit o vastă experiență în modul otoman de a purta războiul.

Ca voievod al Transilvaniei și comite de Timiș, a considerat apărarea patriei și alungarea turcilor ca fiind scopul vieții sale; această aspiraţie îl ridică deasupra egoismului moşierilor feudali ai vremii. Iancu a obținut victorii mărețe împotriva turcilor în Balcani, iar numele său a devenit repede unul de temut pe câmpurile de luptă. Cea mai remarcabilă victorie a sa a fost cea de la Belgrad din 1456 – sub comanda sa, oastea creștină a zdrobit decisiv o armată otomană mult mai numeroasă, într-o bătălie care a impresionat întreaga Europă și care a rămas în istorie – în amintirea ei, clopotele bisericilor creștine bat și astăzi la ora 12 a zilei.

În 1477 devenea comite de Timiș Pavel Cneazul, zis și Chinezu , numit doi ani mai târziu de către regele Matei Corvin comandant militar al întregului ținut de sud al regatului. Cneazul Pavel a devenit cunoscut și temut după victoria împotriva otomanilor în bătălia de la Câmpia Pâinii, Kenyérmező (1479). În anii următori, el i-a terorizat pe turci cu incursiunile și victoriile sale (1481 Krusevac, 1482 Szendrő). Cneazul Pavel a intrat în folclorul ținuturilor turcești ca un dușman crud și nemilos, iar în istoria Banatului ca un comandant puternic și invincibil.

În 1551, István Losonczy a fost numit de regele Ferdinand I comandant al Timișoarei și al Ținuturilor de Jos ale Regatului. El a apărat Timișoara învingând și respingând armata lui Sokollu Mehmed în octombrie 1551, iar un an mai târziu, Losonczy și apărătorii Timișoarei au rezistat eroic unui nou asediu otoman. După ce au respins mai multe atacuri sângeroase, au sfârșit prin a-și da viețile pentru credința lor și pentru țară, iar Timișoara a fost cucerită de turci.

Scopul acestui festival nu este doar de a rememora trecutul, de a comemora aceste personalități istorice care au marcat istoria acestui ținut. Grupurile participante, artizanii, ansamblurile de muzică veche, purtătorii de steag, dansatorii renascentiști și medievali, toate asociațiile de păstrare a tradiției reînvie pentru public aceste epoci și aceste evenimente.

Istoria vie – sau muzeul viu – este acel gen de spectacol care evocă trecutul într-un efort de a atinge autenticitatea istorică maximă.

Interpreții înfățișează personaje istorice reale în locații istorice adevărate. Ei reînvie o temă, o epocă sau un eveniment istoric, iar scenele interpretate, dramatizate sau improvizate, completează experiența.

Deoarece interpreții și spectatorii sunt foarte apropiați și spectatorii înșiși devin adesea participanți activi la joc, personajele muzeului viu pot ieși în lumea secolului 21, caz în care obiectele, comportamentul și detaliile vieții de zi cu zi ale oamenilor care au trăit cândva pot fi adesea testate, ilustrate în experiențe interactive. În acest fel, publicul nu numai că vede aievea trecutul, ci cunoaște și experiența istoriei vie.

Echipele implică interactiv publicul în viața taberelor, acesta poate experimenta folosirea arcului, sabiei, halebardei, spectatorii pun mâna efectiv pe armele, scuturile și armurile vremurilor trecute.

În taberele otomane, ei pot gusta cafea turcească adevărată, pot cunoaște cultura orientală, astfel istoria devine palpabilă, publicul nu este prezent doar ca observator din exterior, ci poate participa activ și poate fi parte a retrăirii trecutului.

În taberele creștine, publicul va fi introdus în cultura medievală europeană, va cunoaște muzica și dansurile istorice, iar ansamblurile de muzică veche Sonovius Vappae, Peregrinii și Renaissance Consort vor ilustra cultura muzicală contemporană,în timp ce publicul va fi implicat și în dansurile contemporane.

În aceste tabere publicul va descoperi viața de zi cu zi în tabăra otomană și cea creștină, pregătirea hranei, întreținerea armelor, jocurile de societate, exercițiile de luptă.

Există , firește, și multe programe pentru copii, asediul micilor oșteni, probe de curaj, antrenament cu armele, sală de dans medievală.

De asemenea, putem obține o perspectivă asupra vieții conacurilor și palatelor contemporane, cum va fi spectacolul Într-o seară la curtea lui Pipo Ozora, unde sbanderiatori, jongleri, menestreli, dar și oșteni și nobili vor recrea o seară de banchet la curtea comitelui de Timiș.

Parada cu torțe, duelurile cavalerești, scenele de luptă, concertele de muzică veche, spectacolele de teatru de foc completează programul.


VINERI, 22 SEPTEMBRIE

 

Vineri, 12:00 – 19:00

Amenajarea tabererelor medievale și a  bucătăriei de campanie

 

Vineri, 15:52

1552 săgeți în memoria lui Losonczy István și a apărătorilor cetății Timișoarei

În timpul asediului din 1552 al Timișoarei, Losonczy István și apărătorii cetății s-au rezistat eroic împotriva forțelor otomane asediatoare între 25 iunie și 27 iulie și și-au dat viața pentru credința și patria lor. Cu această ocazie, arcașii grupurilor de reenactment vor trage în total 1552 de săgeți de la 15 metri distanță de ținte.

 

Vineri, 19:25 – 19:45

Deschiderea evenimentului, prezentarea trupelor  de reconstituire istorică.

 

Vineri, 19:45 – 20:15

Parada cu torțe a trupelor de reconstituire istorică

Traseu: Piața Operei – Piața Libertății – Piața Unirii – Parcul Castelului Huniade

 

Vineri, 20:30-21:30

Serată la curtea comitelui de Timis Filippo Scolari: jongleri, banderiatori dueluri cavalești, ospăț cavaleresc, dansuri renascentiste, jongleri cu foc , menestreli, dar și oșteni și nobili vor recrea o seară de banchet la curtea comitelui de Timiș.

 

Vineri, 21:45 – 22:15

Concert de muzică renascentistă „Renaissance Consort”, Kecskemét HU

 

Vineri, 22:30 – 23:00

Concert de muzică veche Peregrinii, Timișoara RO

 

SÂMBĂTĂ, 23 SEPTEMBRIE

Sâmbătă, 10:00-12:00

Competiție de tir cu arcul

 

Sâmbătă, 10:00 – 13:00

Prelegeri istorice și arheologice

Hațegan Ioan, Timișoara: Ozorai Pipo, Filippo Scolari Comite de Timiș

Kopeczny Zsuzsa, Timișoara: Săpăturile arheologice de la Castelul Huniade din Timișoara

Petrovics István, Szeged: Timișoara și comitatul Timiș în Evul Mediu Târziu

Molnár Dániel, Budapesta: Losonczy István, eroul apărător al Timișoarei

Participă: Sonovius Vappae, Peregrinii, Renaissance Consort

 

Sâmbătă, 10:30 – 11:00

Prezentare a ordinului militar „Grifonul de Aur”, prezentare a taberei militare și  a armelor din secolul XV

Unele părți ale prezentării implică interacționarea cu publicul.

 

Sâmbătă, 10:30 – 11:00

Spectacolul cu jonglerii cu steaguri, sbanderiatori cu trupa Pavane

 

Sâmbătă, 11:00-11:30

Concertul ansamblului de muzică medievală  Sonivius Vappae

 

Sâmbătă, 11:00-14:00

Prezentarea și prepararea tradiționalului supei de pește Bajai Halászlé

Prezentat și pregătit de Ordinul Cavalerilor Pescarilor din Baja, Ungaria

 

Sâmbătă, 11:30-12:00

Dansuri renascentiste și medievale, prezentate de ansamblul Pavane din Szeged, acompaniate de muzica ansamblului Renaissance Consort din Kecskemét

 

Sâmbătă, 11:30-12:00

Demonstrație de tehnică de luptă medievală a secolului XV de către echipa Hunyadiak Örökében din Szentes, bazată pe sursele din codexuri de spadá din secolul XV. Tehnicile privind utilizarea spadelor lungi, scuturilor și pumnalelor.

Prezentarea este interactivă, implicând publicul.

 

Sâmbătă, 12:00-12:30

Prezentare tir cu arcul turcesc tradițional, cu participarea Asociației „Trecutul și Viitorul nostru”

 

Sâmbătă, 12:30-13:00

Demonstrație de tir cu arcul de către Ordinul Grifonul de Aur

 

Sâmbătă, 12:00-15:00

Activități interactive cu ateliere de tir cu arcul, scrimă cu săbii, utilizarea macetelor și a crucilor de luptă

 

Sâmbătă, 12:00-18:00

Ateliere interactive cu meșteșugari: împletituri de sfori, prelucrare a lânii, pictură pe mobilă, tors, sculptură în lemn, forjar

Prezentare „Viața în mlaștină” cu Tibor Somlai

 

Sâmbătă, 13:00-13:30

Concertul ansamblului de muzică veche Renaissance Consort

 

Sâmbătă, 13:40-14:10

Parada trupelor de reconstituire istorică

Traseu: Parcul Castelului Huniade – Strada Lucian Blaga – Piața Unirii, Piața Libertății, Piața Victoriei- Piața Operei

 

Sâmbătă, 14:30-15:30

Probe de cavaleri pentru copii și adulți

Probe de vitejie și pricepere pentru cei mici și cei mari. Cei care trec cu succes probele devin Cavalerii Cetății.

 

Sâmbătă, 15:00-15:30

Atelier de dansuri moldovenești cu acompaniamentul ansamblului Sonivius Vappae

 

Sâmbătă, 15:30-16:00

Lupta dintre martaloți și tinerii oșteni, o confruntare amicală cu ajutorul bătăilor cu șosete sub supravegherea Ordinului Leului Roșu

 

Sâmbătă, 15:00-15:20

Demonstrația Ordinul Grifonul de Aur, reprezentând tactici de luptă cu arme albe din secolul XV, exerciții militare și explicații despre simbolurile heraldice (steme).

 

Sâmbătă, 15:20-15:40

Börzsönyi Nehézgyalogság, program interactiv cu implicarea publicului

 

Sâmbătă, 15:40-16:00

Demonstrație de luptă din secolul XV de către Ordinul  Griffonului de Aur, cu exerciții de spadă și tehnici de luptă cu arme albe.

 

Sâmbătă, 16:00-16:30

Demonstrație Baranta, tehnici de luptá traditonale maghiare

 

Sâmbătă, 16:30-17:00

Turnir cavaleresc

Prezentat de Ordinul Sfântul Longinus din Zenta, Huniadeak Örökében din Szentes, Börzsönyi Nehézgyalogság din Szob și Ordinul Grifonul de Aur din Odorheiu Secuiesc

 

Sâmbătă, 17:00-17:30

Spectacol istoric de teatru  „Femeia perfectă” cu participarea trupelor de reconstituire istorică

Organizat de Losonczy István HSE, Vitejii Cetății Thúry

 

Sâmbătă, 18:00-18:30

Spectacolul cu jonglerii cu steaguri, sbanderiatori cu trupa Pavane

 

Sâmbătă, 18:00-18:30

Demonstrații de luptă din secolul XV,  scene de luptă din epoca Huniazilor.

Paul Chinezul și oastea creștină, atacá  taberá osmaná a  Beiului  Malkocs-oglu.

 

Sâmbătă, 19:00-19:45

Spectacol de reconstrucție istorică: Timișoara  Anno 1552.

O prezentare memorabilă a asediului Timișoarei din 1552, când Losonczy István și apărătorii cetății au rezistat eroic asalturilor armatei otomane în perioada 25 iunie – 27 iulie, respingând mai multe atacuri și sacrificându-și viețile în timpul ieșirii din cetate, în numele credinței și al patriei lor.

Prezentat de Seymenii Cetății Tata, Păstrătorii Tradițiilor Egri Félhold, Elayetul de Timișoara, Egri Vitézlő Oskola, Nádasdy Bandérium, Asociația Sólyom din Becej Serbia , Ordinul Vörös Oroszlán, Vitejii lui Gőlbasi , Haiducii liberi din Nord, Asociatia Losonczy István HSE, Asociația Trecutul și Viitorul Nostru, Magyar Turán Délvidék din Serbia, Asociatia Nicolaus Zrinyi,  Haiducii din Kapuvar, S Ordinul St,Longinus , Hunyadiak Örökében, Pedestrasii cu armură grea din Börzsöny , Ordinul Griffonului de Aur, Ansamblul de muzică veche Sonivius Vappae, Pavane

 

Sâmbătă, 20:30-21:00

Atelier de dansuri renascentiste și medievale, cu acompaniamentul ansamblului Renaissance Consort, Kecskemét HU

 

Sâmbătă, 21:30-22:30

Concertul ansamblului de muzică veche Sonivius Vappae

 

Sâmbătă, 22:30-23:00

Spectacol de teatru cu foc, prezentat de Deep 6 Project

 

DUMINICĂ, 24 SEPTEMBRIE

Duminică, 10:00-13:00

Ateliere interactive cu tir cu arcul, scrimă cu săbii, utilizarea macetelor și crucilor de luptă

 

Duminică, 10:00-15:00

Ateliere interactive cu meșteșugari, inclusiv împletituri de sfori, forjar, prelucrare a lânii, pictură pe mobilă, tors, sculptură în lemn.

Prezentarea „Viața în mlaștină” cu Tibor Somlai

 

Duminică, 10:00-10:20

Demonstrație de tehnică de luptă medievală a secolului XV de către echipa Hunyadiak Örökében din Szentes, bazată pe sursele din codexuri de spadá din secolul XV. Tehnicile privind utilizarea spadelor lungi, scuturilor și pumnalelor.

 

Duminică, 10:20-10:40

Demonstrație de luptă din secolul XV de către Ordinul  Griffonului de Aur, cu exerciții de spadă și tehnici de luptă cu arme albe.

 

Duminică, 10:30-11:00

Spectacolul cu jonglerii cu steaguri, sbanderiatori cu trupa Pavane

 

Duminică, 12:00–12:30

Spectacol istoric de teatru: Judecata otomană în teritoriile de margine.

Prezentată de Ordinul  Vörös Oroszlán

 

Duminică, 12:30-13:00

Dansuri renascentiste și medievale prezentate de ansamblul Pavane din Szeged, acompaniate de muzica ansamblului Renaissance Consort din Kecskemét

 

Duminică, 11:00-11:30

Turnir cavaleresc

Prezentat de Ordinul Sfântul Longinus din Zenta, Hunyadiak Örökében din Szentes, Börzsönyi Nehézgyalogság din Szob și Ordinul Arany Griff din Odorheiu Secuiesc

 

Duminică, 12:30-13:00

Demonstrații de luptă din secolul XV,  scene de luptă din epoca Huniazilor.

Paul Chinezul și oastea creștină, atacá  taberá osmaná a  Beiului  Malkocs-oglu.

Prezentat de Ordinul Sfântul Longinus din Zenta, Hunyadiak Örökében din Szentes, Börzsönyi Nehézgyalogság din Szob și Ordinul Arany Griff din Székelyudvarhely

 

Duminică, 14:00-14:45

 

Spectacol de reconstrucție istorică: Timișoara  Anno 1552.

O prezentare memorabilă a asediului Timișoarei din 1552, când Losonczy István și apărătorii cetății au rezistat eroic asalturilor armatei otomane în perioada 25 iunie – 27 iulie, respingând mai multe atacuri și sacrificându-și viețile în timpul ieșirii din cetate, în numele credinței și al patriei lor.

Prezentat de Seymenii Cetății Tata, Păstrătorii Tradițiilor Egri Félhold, Elayetul de Timișoara, Egri Vitézlő Oskola, Nádasdy Bandérium, Asociația Sólyom din Becej Serbia , Ordinul Vörös Oroszlán, Vitejii lui Gőlbasi , Haiducii liberi din Nord, Asociatia Losonczy István HSE, Asociația Trecutul și Viitorul Nostru, Magyar Turán Délvidék din Serbia, Asociatia Nicolaus Zrinyi,  Haiducii din Kapuvar, S Ordinul St,Longinus , Hunyadiak Örökében, Pedestrasii cu armură grea din Börzsöny , Ordinul Griffonului de Aur, Ansamblul de muzică veche Sonivius Vappae, Pavane

 

Duminică, 15:00

Încheierea evenimentului, ceremonia de rămas-bun

 

„Proiectul face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul LightFest+, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii”