CONFERINȚA INTERNAȚIONALĂ   „ZILELE JÁROSY”

 

DRI logo   Preotul romano-catolic Deziderius JÁROSY Dezső, muzicolog, dirijor, critic muzical, organist, profesor, editor muzical, este considerat unul din cei mai importanți reprezentanți ai vieții muzicale timișorene din perioada interbelică.

Născut la Lenauheim (atunci Csatad), în 1882, este coleg de generație cu Béla Bartók, ceva mai tânăr ca Tiberiu Brediceanu (1877), puțin mai în vârstă ca Sabin Drăgoi (1894) – personalități bine cunoscute nu numai melomanilor ci tuturora, care țin la cultura meleagurilor noastre.

Járosy trebuie redescoperit, trebuie cunoscut și restituit generațiilor actuale și viitoare. Deziderius Járosy a fost un mare creator în aproape toate domeniile muzicii, a jucat un rol de seamă în muzică și în viața muzicală a Timișoarei de la începutul secolului 20, timp de un sfert de veac.

Fundația Diaspora a inițiat consemnarea importanței acestui creator muzical bănățean, prin amplasarea unei plăci comemorative, placă ce va fi inaugurată în cadrul unei conferințe internaționale de muzicologie. În demersul ei, Fundația este susținută de Facultatea de Muzică din cadrul Universității de Vest Timișoara, amplasarea plăcii și conferința sunt susținute financiar de către Direcția pt. Relații Interetnice din cadrul Guvernului României, de către Consiliul Județean Timiș și de către Academia Ungară de Științe.

 

Amplasarea plăcii comemorative va avea loc în data de 16 octombrie 2015 la orele 13,00, la Centrul Reformat din Timișoara (Spaiul Morarilor nr.1/b), unde acțiunea continuă cu o conferință internațională. Vor participa specialiști de renume din România, Ungaria, Germania, Serbia. Evenimentul se încheie cu un concert de orgă la Biserica Piariștilor din Timișoara.

Intrarea este liberă, vă așteptăm cu drag.

 

j3 kep2