Despre noi

Vă spunem: Bine aţi venit pe pagina WEB a Fundaţiei Diaspora.

Dacă ne-aţi căutat dintr-un anume motiv – vă mulţumim şi ne bucurăm că am reuşit să vă captăm atenţia.

Dacă ne-aţi întâlnit în timp ce aţi navigat în spaţiul cibernetic – vă invităm să faceţi o mică oprire la noi.

Conceptul de diasporă are prea multe interpretări pentru a avea a conotaţie directă şi clară. Pe bună dreptate, vă puteţi formula întrebarea: despre ce diasporă este vorba, care este domeniul şi obiectul nostru de activitate?

Diaspora, în accepţiunea noastră poate fi de două categorii: poate însemna conaţionali ajunşi prin decizie personală sau prin procese istorice dincolo de graniţele acelui spaţiu naţional, de care, din punct de vedere cultural, aparţin. Dar există şi o altă categorie de conaţionali, fraţi în limbă şi simţire, care nu s-au mişcat, de secole, de pe locul populat de ei, şi trăiesc în afara graniţelor naţionale. Drept exemplu îi putem evoca pe românii din Valea Timocului, (auto)declaraţi vlahi în anumite contexte şi situaţii. Pe ei îi numim diasporă tradiţională sau (într-un alt context) internă.

Deci interesul nostru este îndreptat, preponderent, către acele comunităţi culturale-etnice, care sunt într-o situaţie extremă, grupuri care constituie un fel de graniţă lingvistică şi culturală şi, totodată, o punte în privinţa relaţiilor interetnice. Comunităţile de diasporă tradiţionale care, deci, nu au luat naştere pe bază de migraţie socială sau modificarea unor graniţe, constituie un caz aparte – studiat foarte puţin în literatura de specialitate. Nici politicul ne le acordă prea multă atenţie.

Iată motivul interesului nostru! Vă invităm să intraţi în această lume interesantă, complexă şi provocatoare a diasporelor tradiţionale. Nu veţi regreta.

Dr. BODÓ Barna
Preşedinte